Υπάρχουν κάποιες φορές που ο μόνος τρόπος για να είμαστε μαζί με τον αγαπημένο μας σκύλο είναι να τον πάρουμε μαζί μας στο αεροπλάνο.

Δυστυχώς οι περιορισμοί, οι κανονισμοί και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και θα προσπαθήσουμε να τους εξηγήσουμε όλους αναλυτικά σε αυτό το άρθρο. Να έχετε όμως πάντα στο μυαλό σας ότι κάθε αεροπορική εταιρεία έχει δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους για λόγους πολιτικής ή και ακαταλληλότητας συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Πάντα, πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, θα πρέπει να μιλήσετε με το γραφείο ταξιδίων ή την αεροπορική εταιρεία για να μάθετε τους συγκεκριμένους όρους που ισχύουν για την πτήση που σας ενδιαφέρει.

Μεταφορά μέσα στο αεροπλάνο

Οι κάτοχοι μικρόσωμων φυλών είναι οι πιο τυχεροί αφού οι αεροπορικές εταιρείες, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, επιτρέπουν τη μεταφορά κατοικίδιων μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους!
Φυσικά ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ειδικό κλουβί (συνήθως με διαστάσεις 55 εκ. μήκος, 40 εκ. ύψος και 23 εκ. πλάτος) και το βάρος μαζί με το κλουβί δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 8 κιλά.
Ο κάθε επιβάτης επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο με ένα κατοικίδιο εκτός αν τα ζώα του είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες, κυρίως για πτήσεις μεγάλης διάρκειας, επιτρέπουν μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό κατοικίδιων σε όλη την καμπίνα του αεροσκάφους!  Έτσι ενδέχεται όταν πάτε να κάνετε την κράτηση σας να ενημερωθείτε ότι το όριο έχει ξεπεραστεί και δεν μπορείτε να ταξιδέψετε στη συγκεκριμένη πτήση. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετές εταιρείες χρεώνουν κάποιο ποσό για τη μεταφορά του σκύλου σας.

Γενικά να ξέρετε ότι πάντα θα πρέπει να δηλώνετε το σκύλο σας από πριν! Μην πάτε ποτέ στο αεροδρόμιο χωρίς να έχετε ενημερώσει σχετικά την αεροπορική και χωρίς να έχετε λάβει τη σχετική έγκριση!

Μεταφορά στο χώρο αποσκευών

Η μεταφορά σκύλων και άλλων κατοικίδιων στον χώρο αποσκευών του αεροπλάνου είναι δυνατή και γίνεται μόνο με ειδικό κλουβί μεταφοράς που πρέπει να διαθέτει ο επιβάτης. Το κόστος εξαρτάται από το βάρος σκύλου και κλουβιού και εδώ ενδέχεται να ισχύουν περιορισμοί για τον συνολικό αριθμό που επιτρέπεται ανά πτήση.
Πολλά αεροπλάνα δεν διαθέτουν ειδικό χώρο αποσκευών με θέρμανση και ρύθμιση πίεσης οπότε η μεταφορά ζώων απαγορεύεται αυστηρά!

Εξαιρέσεις και Απαγορεύσεις

Σχεδόν όλες οι εταιρείες επιτρέπουν στους σκύλους-οδηγούς για επιβάτες με προβλήματα όρασης και ακοής να ταξιδεύουν στην καμπίνα και χωρίς καμία έξτρα χρέωση αρκεί να έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την κράτηση του εισιτηρίου.

Σκυλιά που έχουν ναρκωθεί, πολύ μικρά κουτάβια και ζώα που προορίζονται για εργαστηριακούς ή επιστημονικούς σκοπούς δεν γίνονται συνήθως δεκτά.

Να θυμάστε πάντα να ελέγχεται τη νομοθεσία της χώρας προορισμούς καθώς ενδέχεται να ισχύουν απαγορεύσεις ή καραντίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν την μεταφορά βραχυκέφαλων φυλών λόγω αυξημένου κινδύνου εξ’ αιτίας των προβλημάτων αναπνοής ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.

Έτσι οι κάτοχοι σκύλων όπως τα Bulldog, τα Pug, τα Boxer, τα Bull Terrier, τα Τσόου Τσόου, τα Μπουλμαστιφ, τα Λάσα Άπσο, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, τα Σαρ Πέι και άλλα θα πρέπει να τσεκάρουν με την αεροπορική εταιρεία. Στην σχετική σελίδα της Aegean μπορείτε να δείτε τη λίστα φυλών που απαγορεύει η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά κάθε μία έχει διαφορετική πολιτική.

Κάποιες εταιρείες (όπως πάλι μπορείτε να δείτε στο παραπάνω link) δυστυχώς απαγορεύουν την μεταφορά κάποιων φυλών που, αυθαίρετα κατά τη γνώμη μας, θεωρούνται επιθετικές!
Για κάποιο μυστήριο λόγω οι συγκεκριμένες φυλές πέφτουν ακόμα μία φορά θύμα αυτού του ιδιότυπου ρατσισμού λες και δεν υπάρχουν επιθετικά σκυλιά σε κάθε φυλή. Μερικές από τις ράτσες αυτές είναι τα Ροτβάιλερ, τα Ντόγκο Αργεντίνο, τα Pit Bulls, τα Φίλα Μπραζιλέιρο και γενικά σκυλιά που όλοι συναντάμε στην καθημερινότητα μας και σίγουρα δεν μπορούμε να τα κατατάξουμε ως επιθετικά! Έχουμε ξαναγράψει ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, μόνο κακοί ιδιοκτήτες.

Η Τελευταία και ίσως ιδανική λύση! 

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και δυσκολίες στα αεροπορικά ταξίδια των σκύλων.
Αν μιλάμε για διακοπές ή ταξίδια αναψυχής υπάρχουν και λύσεις ώστε στην χειρότερη περίπτωση ο σκύλος να μείνει πίσω, σε συγγενείς, φίλους ή πανσιόν σκύλων.
Τι γίνεται όμως σε σοβαρές περιπτώσεις όπως μετακόμιση σε ξένη χώρα για δουλειά ή άλλους λόγους; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει λύση; Ευτυχώς έχω να προτείνω μία δοκιμασμένη και σίγουρη λύση: Αεροπορικές εταιρείες ή πτήσεις cargo!

Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες μόνο για μεταφορές αλλά και ειδικές πτήσεις κανονικών αεροπορικών αποκλειστικά για τις μεταφορές εμπορευμάτων. Στα ειδικά διαμορφωμένα αυτά αεροπλάνα δεν υπάρχουν θέσεις για επιβάτες οπότε τα ζώα μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στην καμπίνα με τις ίδιες συνθήκες που υπάρχουν για το πλήρωμα και τους πιλότους!
Η συγκεκριμένη λύση χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο και οργάνωση από τις απλές προγραμματισμένες πτήσεις και προφανώς δεν θα φτάσετε  ίδια ώρα με το σκύλο σας στον προορισμό σας αλλά θα είστε σίγουροι ότι θα ταξιδέψει κάτω από ιδανικές συνθήκες!

Οι αεροπορικές πτήσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες ακόμα και για εμάς και αυτό αντικατοπτρίζεται και στους σκύλους μας και γενικότερα τα κατοικίδια μας. Με λίγο ψάξιμο και σωστή καθοδήγηση όμως θα μπορέσετε να απολαύσετε τις διακοπές σας μαζί με τον αγαπημένο σας φίλο!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here