Σίγουρα όλο θα έχετε συναντήσει σκυλιά που φαίνονται ιδιαίτερα επιθετικά όταν συναντάνε άλλο σκύλο κατά τη διάρκεια της βόλτας τους, δεμένα φυσικά με το λουρί τους. Πολλά όμως από αυτά όταν είναι ελεύθερα είναι ιδιαίτερα φιλικά και ήρεμα προς τα άλλα σκυλιά και χωρίς κανένα πρόβλημα επιθετικότητας.

Το φαινόμενο της “επιθετικότητας στο λουρί” είναι ιδιαίτερα συχνό και δημιουργεί σίγουρα προβλήματα σε πολλούς ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν την βόλτα με το σκύλο τους!

Η λύση φυσικά ΔΕΝ είναι να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας χωρίς λουρί αφού οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι αλλά να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το πρόβλημα!

Η επιθετικότητα στο λουρί συνήθως συμβαίνει γιατί ο σκύλος νιώθει ότι το λουρί περιορίζει τις κινήσεις του.
Οι σκύλοι έχουν τους δικούς τους κανόνες συμπεριφοράς και ένας από αυτούς είναι ότι η προσέγγιση σε ένα άλλο σκύλο πρέπει να γίνεται από το πλάι και με ουδέτερη γλώσσα σήματος. Τα σκυλιά που εμφανίζουν προβλήματα επιθετικότητας στο λουρί νομίζουν ότι δεν θα μπορούν να το κάνουν αυτό και γι’ αυτό αντιδρούν υπερβολικά προς το άλλο σκυλί.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλές φορές ο σκύλος παρεξηγεί την γλώσσα του σώματος ενός σκύλου που πλησιάζει (επίσης δεμένος) αν πρέπει να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο όπως γίνεται συχνά στη βόλτα όταν συναντιούνται δύο δεμένα σκυλιά.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα είναι η εκπαίδευση σε μία μη συμβατή με την επιθετικότητα συμπεριφορά! Τι πιο εύκολο από το “κάτσε”;

Να πούμε ότι άσχετα με το αν ο σκύλος σας ήδη ξέρει την εντολή και κάθεται η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει ξανά για να εντυπωθεί και στις συγκεκριμένες συνθήκες (δεμένος σε βόλτα και σε εξωτερικούς χώρους).

Φυσικά θα ξεκινήσετε την εκπαίδευση όταν δεν υπάρχει άλλος σκύλος στην περιοχή σας. Ενώ κάνετε κανονικά τη βόλτα σας ανά κάποια διαστήματα ζητήστε από το σκύλο να έρθει σε εσάς και βάλτε τον να κάτσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, επιβραβεύστε τον και συνεχίστε! Συνεχίστε την εκπαίδευση διαρκώς μέχρι να ο σκύλος να εκτελεί άμεσα την εντολή σας! Σκοπός είναι να συνεχίσει να την εκτελεί και όταν συναντάτε άλλους σκύλος και να αντικαταστήσει την επιθετικότητα με το να κάθεται!

Αφού λοιπόν έχετε εξασκηθεί στην παραπάνω διαδικασία όταν δείτε κάποιο σκύλο να πλησιάζει βάλτε το σκύλο σας να καθίσει. Τις πρώτες φορές ίσως να είναι αρκετά “ταραγμένος” και δεν υπακούει όπως θα θέλετε αλλά δεν πειράζει! Να είστε ήρεμος, μην φωνάζετε και μην τον τιμωρείται! Απλά συνεχίστε τις προσπάθειες και την εκπαίδευση και όταν κάτσε ανταμείψτε τον άμεσα με την πιο αγαπημένη λιχουδιά του.
Σταδιακά θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει και θα αρχίσει να κάθετε από μόνος του όποτε βλέπει άλλο σκυλί να πλησιάζει αλλά ακόμα και εκεί να μην φτάσετε θα κάθετε μετά από εντολή σας οπότε προφανώς και δεν θα εκδηλώνει επιθετικότητα.

Η παραπάνω στρατηγική είναι αρκετά αποτελεσματική αλλά ενδέχεται να μην δουλέψει σε όλους τους σκύλους για πολλούς λόγους οπότε και μπορείτε είτε να δοκιμάσετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή είτε να αποφεύγετε τις περιοχές με πολλούς σκύλους. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγετε τα σκυλιά, να αλλάζετε κατεύθυνση ή να γυρνάτε από την άλλη.

Η επιθετικότητα στο λουρί είναι μία σοβαρή κατάσταση που μπορεί να κυμανθεί από ντροπιαστική για τον ιδιοκτήτη μέχρι επικίνδυνη για ιδιοκτήτες και σκύλους και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε για να ευχαριστιέστε και εσείς τις βόλτες με τον καλύτερο σας φίλο χωρίς άγχος!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here